GÜLSİN ONAY VE CUMHURİYETİN GELECEK SOLİSTLERİ
100.00 TL / Öğrencilere 25.00 TL indirimlidir
Tarih: 17 Nisan 2023, Pazartesi - Saat: 20:00
Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cd Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Kampüsü Yenimahalle/Ankara
17 Nisan, Pazartesi
MEB Şura Salonu, 20.00
Gülsin Onay ve Cumhuriyetin Gelecek Solistleri
Adil Kerem Ünal, piyano
H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Ana Sanat Dalı
H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Ortaokul Korosu
Atilla Çağdaş Değer, koro şefi
Nehir Kıran, keman
Peren Alan, keman
Uzay Kurtaran, piyano
J. Haydn | Andante con variazioni, fa minor, Hob.XVII no.6 |
W.A. Mozart | Sonata in La Major, KV331 |
Andante grazioso con variazioni | |
Menuetto | |
Alla Turca | |
A.A. Saygun | Sonatine op.15 |
Allegro | |
Adagio, con moto | |
Horon (Prestissimo) | |
F. Chopin | Andante spianato et Grande Polonaise brillante, E flat major Op.22 |
Kukla
Dansçı: Irmaz Baz
Koreograf: A. Gorsky
Müzik: L. Delibas
İçsesim
Dansçılar: Ecrin, Erikçi Defne Naz Yüceoğlu
Koreograf: İnan Mert
Müzik: J. S. Bach
Gülsin Onay
İlk resitalini altı yaşında TRT İstanbul Radyosu'nda veren Gülsin Onay, piyano eğitimine üç buçuk yaşında başladı. Sanatçı, “Harika Çocuklar Yasası”ndan yararlanarak Ahmed Adnan Saygun ve Mithat Fenmen ile yaptığı çalışmaların ardından Paris Konservatuvarı’na girdi. Paris'te aralarında Pierre Sancan, Monique Haas ve Nadia Boulanger'nin de bulunduğu öğretmenlerle çalıştı. 16 yaşındayken Paris Konservatuvarı’ndan saygın “Premier Prix du Piano” derecesiyle mezun oldu. Ardından Paris'teki “Marguerite Long-Jacques Thibaud Yarışması”, Bolzano'daki “Ferrucio Busoni Piyano Yarışması” gibi önde gelen uluslararası yarışmalarda kazandığı ödüller, bu başarısını takip etti. İlerleyen yıllarda Gülsin Onay’ın ünü Venezuela'dan Japonya'ya kadar 80 ülkeye uzanarak onu dünya çapında tanınan bir piyanist hâline getirdi. Amsterdam'da Concertgebouw, Berlin’de Berliner Philarmoniker, Viyana'da Konzerthaus, Londra'da The Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris'te La Salle Gaveau, Washington DC'de The National Gallery of Art, New York'ta Miller Theatre gibi dünyanın başlıca müzik merkezlerinde konser verdi. Staatskapelle Dresden, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Japonya Filarmoni, Münih Radyo Orkestrası, St. Petersburg Filarmoni Orkestrası, Tokyo Senfoni Orkestrası, Varşova Filarmoni Orkestrası ve Viyana Senfoni Orkestrası gibi önde gelen orkestralar ile pek çok konserde solist olarak yer aldı. Bunların yanı sıra Vladimir Aşkenazi, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jörg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Järvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, José Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanisław Wisłocki ve Lothar Zagrosek gibi önemli şeflerle çalıştı. Kariyerinde festivallerin önemli bir yeri bulunan sanatçı; Berliner Festspiele, Festival Internacional de Música y Danza de Granada, Mozartfest Würzburg, Newport Music Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, Singapore International Festival of Music ve İstanbul Müzik Festivali gibi uluslararası festivallerde yer aldı.
Gülsin Onay, konserlerinde ve kayıtlarında sıklıkla yer verdiği 20. yüzyılın öncü Türk bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun’un eserlerinin dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanınır. Onay’ın hem Türkiye hem de Dünya prömiyerini yaptığı, Saygun’un II. Piyano Konçertosu besteci tarafından kendisine ithaf edilmiştir. Gülsin Onay’a eser ithaf eden diğer çağdaş besteciler arasında Hubert Stuppner, Denis Dufour, Jean-Louis Petit, Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Marc-André Hamelin ve Bujor Hoinic yer alır.
Gülsin Onay’ın bugüne dek kaydettiği, Haydn ve Mozart’ın solo piyano eserleri ve konçertolarından Çağdaş döneme dek uzanan eser icralarına yer verdiği yirmiyi aşkın albümü bulunmaktadır. Bu albümler sanatçının repertuvarının genişliğinin ve güçlü yorumunun göstergesidir. 2007’de çıkardığı Çaykovski’nin I. Piyano Konçertosu ve Rahmaninov’un IIIPiyano Konçertosu’nun canlı konser kayıtlarından oluşan Lila Müzik etiketiyle çıkan CD’si eleştirmenlerin ve başta Vladimir Aşkenazi olmak üzere meslektaşlarının takdirini topladı. 2008’de CPO etiketiyle yayınlanan, Saygun’un iki piyano konçertosunu içeren albümünden eleştirmenler övgüyle bahsetti. 2010’da Mozart ve 2019’da Rachmaninov ve Grieg’in Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydettiği piyano konçertolarının yanı sıra, 2012’de yayınladığı Liszt, Haydn ve Schubert’in solo piyano eserlerinden oluşan kaydı ile 2013’teki Night Music adlı albümü sanatçının önemli çalışmalarındandır.
Sanatçı 2020 yılında Beethoven’ın doğumunun 250. yıl dönümüne ithafen bestecinin eserlerinden oluşan bir albüm kaydetti. Konserlerinin pek çoğu Avrupa radyo ve televizyonları ile ABD Ulusal Radyosu’nda yayınlanan Gülsin Onay’ın 2020-2021 pandemi sürecinde sosyal medyada düzenli olarak canlı yayınladığı konserleri milyonlarca kez izlendi. Bu konserler içerisinde özellikle Ahmed Adnan Saygun’un 30. ölüm yıl dönümü anısına verdiği çevirim içi konser dizisi, Türkiye’nin ilk dijital piyano festivali olan İstanbul Gedik Üniversitesi Piyano Festivali açılış konseri ve Kadıköy Belediyesi Pandemi Orkestrası’yla Süreyya Operası’nda verdiği konser dikkat çeker. Yine 2020’de 6 Aralık Piyanistler Günü’nü 153 öğrencisinin videosunu paylaşarak kutlamasının, pandemi sürecindeki çevirim içi etkinlikleri arasında özel bir yeri vardır.
Ülkesi Türkiye’de devlet sanatçısı unvanına sahip Gülsin Onay, uzun yıllardır Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın kadrolu solistidir. Aynı zamanda Bilkent Üniversitesi konuk sanatçısı olan Onay, Hacettepe ve Boğaziçi Üniversiteleri’nden fahrî doktora unvanlarına layık görüldü. 2007’de Chopin yorumları sayesinde Polonya Hükümeti tarafından Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırıldı. Aynı yıl Sevda Cenap And Vakfı’nın 2007 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’nı almaya hak kazandı. 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Piyanisti ödülünü aldı. 2014’te 42. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü’ne lâyık görüldü. Tekirdağ'da bir sokağa Gülsin Onay'ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, 2015’ten beri sanatçının adına "Gülsin Onay Piyano Günleri"ni düzenlemektedir.
Gülsin Onay icracı kariyerinin dışında organizasyonunda yer aldığı ve düzenlediği kültür-sanat etkinlikleri, verdiği eğitimler, yaptığı yayın ve hayır işleriyle klasik müziğin yorulmaz destekçilerindendir. 2003’ten bu yana UNICEF “İyi Niyet Elçisi” olan sanatçı, kuruluşu desteklemek ve tanıtmak için düzenli olarak yardım konserleri vermektedir. Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin kuruluş yılı 2004’ten itibaren festivalin sanat danışmanlığını yapmaktadır. Aynı zamanda bir piyano eğitmeni olan Gülsin Onay genç müzisyenlerin kariyerlerinde ilerlemelerine katkı sağlamayı amaç edinerek 400’ün üzerinde öğrenciye piyano eğitimi verdi. Bununla beraber düzenli olarak radyo ve televizyon programları hazırlayan sanatçı 2017’den beri TRT Radyosu’nda her hafta yayınlanan “Gülsin Onay’la Radyo-3 Atölyesi” programının da yapımcısıdır.
Atilla Çağdaş Değer, koro şefi
Müzik eğitimine amatör gençlik korolarında söyleyerek başladı. Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi “Koro” Sanat Dalı’nda, lisansüstü eğitimini Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı’nda tamamladı.Aynı kurumlarda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1998 yılından günümüze pek çok projede gönüllü müzik eğitimciliği yaptı, farklı türde ve çok sayıda koro kurdu ve genç koro şeflerinin yetişmesine destek sağladı. 2006 yılından beri Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Solfej-Dikte-Teori ve Koro dersleri veren Değer, “herkese müzik eğitimi” olarak özetlenebilecek bir anlayışla, çocuk-genç-yetişkinler ve onları yetiştirecek eğitimcilere yönelik çalışmalar yürütmektedir.
Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu
Müzik Bölümü 5. Sınıflar Korosu
Koro Şefi : Atilla Çağdaş Değer
Piyano Eşlik : Levent Kent
Program
Miniklerin Şarkısı | Söz - Müzik: İlker Deniz Başuğur |
E Poi Tai Tai | Mauri Yerli Şarkısı |
Atatürk’üm Kanonu | Söz - Müzik: Selçuk Yıldırım - Besim Akkuş |
I like the Flowers | |
23 Nisan | Söz - Müzik: Saip Egüz |
Cilveloy | Artvin Türküsü Çokseslendiren: Çiğdem Aytepe |
Cumhuriyet Marşı | Söz - Müzik: Zati Arca |
Piyano Eşlik: Gülsin Onay |
Adil Kerem Ünal, piyano
2009 yılında İzmir’de doğdu. 8 yaşındayken piyano dersi almaya başladı. Piyanoya başladıktan 5 ay sonra İtaya’da katıldığı Accademia Internazionale Musica Don Matteo Calucci Fasano yarışmasında yaşının üstündeki kategoride birinci oldu. 2018 yılında Çev Sanat “Genç Yetenekler” projesine dahil oldu ve Olten Filarmoni Sanat Okulu’nda İbrahim Yazıcı’yla piyano çalışmalarına devam etmektedir.
9 yaşında 2019 yılında şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Olten Filarmoni Orkestrası ile verdi ve Haydn’ın Re Majör piyano konçertosunu çaldı. Aynı yıl Rotterdam Gençlik Orkestrası ile 2 konser verdi. 2019 Aralık’ta ÇYDD “Ustalar ve İzindeki Öğrenciler” gecesinde hocası ve Damla Ece Karataş’la birlikte çaldı. 2020’de İstanbul Zorlu PSM’de yapılan Çev Sanat “Genç Yetenekler” gecesinde yine orkestralı bir konser verdi. Çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de çaldı.
2021-22 sezonunda 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde 18 Nisan da Hikmet Şimşek Sanat merkezi’nde KODA ve 23 Nisan’da AKM’de İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile Bach’ın fa minör piyano konçertosunu seslendirdi.
Olten Filarmoni Sanat Okulu yılsonu konserinde Haydn Sonat Hob No:47 çaldı. 2022 yılında Emre Şen Müzik Akademisi’nde Emre Şen’den özel dersler aldı.
Program
Frédéric Chopin | Etude Op. 25 No. 2 , fa minör |
Johannes Brahms | Rhapsody, sol minör Op. 79, No. 2 |
Nehir Kıran, keman
Nehir Kıran, 2009 yılında Antalya'da doğdu. Henüz 5 yaşındayken piyano eğitimi almaya başladı ve müzik tutkusunu keşfetti. İleriye yönelik bir kariyer için adım attığı ilk adım olan bu eğitim, müzikal yolculuğunda önemli bir temel oluşturdu.Nehir'in müzikal kariyerindeki büyük sıçrama, 8 yaşında gerçekleşti. Konservatuar sınavına girip, ünlü keman virtüözü Can Özhan'ın öğrencisi olarak eğitimine devam etme fırsatı yakaladı. Aynı yıl içinde 8 yaşında ilk Solo resitalini gerçekleştirdi. Bu başarı, Nehir'in özgüvenini artırdı ve onu daha büyük hedeflere yönlendirdi.
2018 yılında Nehir, Ukrayna'nın Lviv şehrindeki masterclass çalışmalarına katıldı ve Lviv Filarmoni Salonunda Resital verdi. Müzikal yeteneği ve performansıyla dikkat çekti ve takdir kazandı.2019 yılında Nehir, Burdur Klasik Müzik Festivali ve OldTown Müzik Festivali gibi iki önemli festivalde performans sergiledi. Performansları, dinleyiciler ve eleştirmenler tarafından büyük beğeni topladı.
12 yaşında Nehir, ilk profesyonel kaydını gerçekleştirerek büyük ilgi topladı. Bu başarı, müzikal kariyerindeki ivmesini artırdı ve ona daha büyük fırsatlar sunmaya devam etti. 2020'den bu yana, Nehir, Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) masterclass ve proje çalışmalarına aktif olarak katılmakta ve bu çalışmaları, müzikal becerilerini geliştirmek için önemli bir fırsat olarak görmektedir.
Nehir, 2021-2022 yıllarında gerçekleşen Antalya Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası çalışmalarında grup şefi olarak kendini gösterdi. Bu deneyim, ona liderlik ve iş birliği becerilerini geliştirme fırsatı sundu. 2022 Haziran ayında Nehir, Can Özhan'ın Uluslararası Butik Konservatuar projesinin kurucu üyelerinden biri olarak seçildi. Bu proje, ona daha büyük bir sahne ve müzikal etki alanı sağladı.
Nehir, müzikal kariyerindeki önemli performanslarından biri olarak, İstanbul'da 2000 kişilik bir dinleyici kitlesine Camertalia yaylı çalgılar eşliğinde solist olarak konser verdi. Konser, Serhan Bali'nin sunumu eşliğinde gerçekleşti ve Vivaldi İstanbul Başakşehir'de performansı büyük beğeni topladı. Nehir; Cihat Aşkın, Hakan Şensoy, Ani Schnarch, Sevil Ulucan, Özcan Ulucan, Ethem Emre Tamer, Orhun Orhon ve Şeniz Aybulus gibi ünlü isimlerin masterclasslarına katıldı ve kendisini geliştirmeye devam ediyor.
Program
D.Shostakovich | 2 Keman İçin 5 Parça |
1. Bölüm, Prelude | |
3.Bölüm, Vals |
Peren Alan, keman
2012 yılında Antalya'da doğan Peren Alan, 2019 yılında virtüöz kemancı Can Özhan ile keman eğitimine başladı. Peren, Temmuz 2021'de kemancılar Hakan ŞENSOY ve Şeniz AYBULUS ile Masterclass'a katıldı ve performansıyla izleyicilerin dikkatini çekti. Eylül 2021'de Peren, Antalya'da RE22 Kültür Sanat’ın düzenlediği Masterclass sırasında ünlü kemancı Cihat AŞKIN ile aktif olarak çalıştıktan sonra "Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları" (CAKA) projesine katılmaya davet edildi. Aralık 2021'de Peren, Can ÖZHAN ile keman resitali verdi. Haziran 2022'de Peren, Can Özhan'ın Uluslararası Butik Konservatuarı projesinin kurucu üyesi oldu. Solist olarak İstanbul'da 2000 kişilik bir dinleyici kitlesine Camertalia yaylı çalgılar eşliğinde konser verdi. Serhan Bali'nin sunumu eşliğinde gerçekleşen Vivaldi İstanbul Başakşehir’de konseri çok ilgi gördü. Ağustos 2022’de Ayvalık'ta düzenlenen CAKA Yaz Okulu'nda orkestra ve ünlü virtüöz Cihat Aşkın ile solist olarak performans sergileyen Peren, büyük beğeni topladı. Aynı yıl, Peren ayrıca dünyanın yaşayan en büyük keman efsanesi Maxim Vengerov’a keman çalarak onun beğenisi ve takdirini kazandı.2022 Aralık ayında ilk resitalini gerçekleştiren Peren Alan çok büyük beğeni topladı. Orhun Orhon, Emre Tamer, Özcan Ulucan, Sevil Ulucan gibi önemli keman sanatçıları ve orkestra şefleri ile Masterclass'lara da aktif olarak katıldı.
Program
D.Shostakovich | 2 Keman İçin 5 Parça |
1. Bölüm, Prelude | |
3.Bölüm, Vals |
Uzay Kurtaran, piyano
2013 yılında Istanbul'da doğan Uzay, müzik eğitimine 6 yaşındayken, Paris Rueil Malmaison Konservatuarında başladı. 3 sene sonunda piyano enstrüman dalında 7 sınıf atladı ve bu sene başında Cycle 2'ye başladı. Çalışmalarına Prof. Bogdan Florescu ve Fırat Darıyerli ile devam etmektedir.
2022 senesinde katıldığı Chatou Cécile-Edel Latos Uluslararası Piyano yarışmasında, jüriden tam puan ve tebrik (Très bien avec félicitations à l'unanimité) alarak kendi seviyesinde birinci oldu ve ödüllü konserde yer almaya hak kazandı. Yine aynı yıl, konservatuar Cycle 1 bitirme sınavlarında tam puan alarak, Cycle 2'ye geçiş yaptı. Ayrıca 2022 Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında, sayın Gülsin Onay'ın GFA Açık Sahne Piyano Masterclass'ını başarıyla tamamladı.
2023 Şubat ayında düzenlenen Chatou Cécile-Edel Latos Uluslararası Piyano yarışmasında, Uzay bu sefer yarışmaya 2 seviye üstten girdi ve yine jüriden tam puan ve tebrik alarak birinci oldu. Yine 2023 Mart ayında düzenlenen Cognac Uluslararası Piyano yarışmasında, 2.Cycle 4. sene seviyesinde yarıştı ve jüriden tam puan alarak yine birinci oldu. 2022-2023 sezonu boyunca, Paris'te bulunan "Le Vent des Arts" sahnesinde düzenli olarak performans sergiliyor.
Program
TCHAIKOVSKY | Perce Neige (Avril) |
DEBUSSY | Golliwog’s Cakewalk |
H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Ana Sanat Dalı
Bale Anasanat Dalı'nın temelleri 1947 yılında Türk Hükümeti ve İngiliz Hükümeti arasında yapılan işbirliği ile İstanbul Yeşilköy'de açılan bale okulu ile atılmış, 1950 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı bünyesine katılmıştır. Okulun yönetici ve kurucusu İngiliz Kraliyet Bale Okulu ve Topluluğu kurucusu Dame Ninette de Valois'dır. Çalışmalarını 1950-1974 yılları arasında İngiliz ekolü çizgisinde sürdüren bölüm 1975 yılından bu yana Rus Vaganova ekolünde eğitim vermektedir.
İlköğretim 5. yıldan itibaren verilen bale eğitimi, Lisans programında sürdürülmektedir. Bale Anasanat Dalı yürüttüğü lisans programlarıyla; uluslararası alandaki çalışmaları yakından takip ederek, klasik bale ve çağdaş dans alanında var olan icracı kurumların ihtiyacı doğrultusunda çağdaş yöntem ve tekniklerle eğitim vermekte ve çalışmaların sahnelenmesi yoluyla toplumsal kültür birikimine katkıda bulunmaya devam etmektedir.
Ankara Devlet Konservatuvarı kuruluş tarihi boyunca bale ve dans ekollerini korumak ve zenginleştirmek, uluslararası üne sahip bu ekoller ile birlikte ulusal eğitim çerçevesi içinde eğitime devam etmeyi hedeflemektedir. Türkiye’nin ilk ve en büyük kadrosuna sahip olan Bale Anasanat Dalı, mükemmeliyetçi ve yoğun bir eğitim süreci içinde her yıl özel yetenek sınavları gerçekleştirerek eğitim sürecini tamamlamayı, yüksek kalitede mezunlar vermeyi, mezunlarımızı profesyonel bale-dans kurum ve kuruluşlarında görev almalarını sağlamayı ve ulusal/uluslararası düzeyde sanatçılar yetiştirmeyi hedeflemektedir